UvL ro

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Controler pompa apa

Email Imprimare PDF


 

    alt

      In acest montaj am optat pentru microcontrolerul 12C508A (12F508) deoarece este un controler ieftin si am nevoie de puţin spaţiu alocat pentru cod. Montajul este destinat protecţiei motoarelor pompelor de apa si asigurararii presiunii necesare bunei funcţionari a instalaţiei cu hidrofor. Montajul functioneaza in conjunctie cu un contactor sau releu de putere. Contactele microreleului nu sunt capabile sa inchida curenti mari si se vor inseria cu bobina unui contactor. Controlerul gestioneaza doar presiunea in hidrofor prin intermediul unui manometru cu contacte si semnalizeaza iesiri din parametri protejand motorul de functionare in exces (conducte deteriorate), lipsa apei la sorb, imposibilitatea de amorsare a pompei. Montajul semnalizeaza starea motorului prin intermediul a trei leduri.

Verde -> "asteptare", motorul este oprit si se asteapta comanda de pornire de la manometru.

Galben -> "motor", motorul pompei de apa este pornit.

Rosu  -> "alarma", motorul este oprit si controlerul semnalizeaza diferite alarme.

      Montajul nu are nevoie de reglaje dar este necesara verificarea frecventei cristalului de quartz care trebuie sa fie in jurul valorii de 4MHz. Reglarea presiunii la hidrofor se va realiza cu ajutorul unui manometru cu contacte.

alt

     Contactul „maxim” al manometrului se va conecta la intrarea „STOP” iar contactul „minim” se conectează la intrarea „START” si intrarea de comun la comunul manometrului.

      Am considerat ca este mult mai util utilizarea unui manometru cu contacte deoarece se pot vizualiza instant atât presiunea curenta cât şi presiunile de minim şi maxim iar reglajul presiunilor nu modifica variabile in controler astfel simplificându-se si codul.

 

Controlerul funcţionează astfel :

- presiunea ajunge la minimum stabilit pe manometru si închide contactul "start" pornind pompa pentru 6 secunde (amorsare).

- daca dupa cele 6 sec. ambele contacte "start/stop" sunt inchise, controlerul intra in protectie semnalizand prin aprinderea de scurta durata a ledului alarma. Controlerul NU porneste pompa pana la remedierea contactelor si va ramane in starea de asteptare.

- dupa 1 minut de pompare, daca presiunea in hidrofor nu creste, (contactul "start" ramane inchis) controlerul v-a lua decizia de oprire a motorului pompei. Astfel se evita mersul in gol al motorului pompei sau imposibilitatea acesteia de a amorsa. Alarma se va afisa prin semnalizarea rapida a ledului alarma. Resetarea acestei alarme se efectueaza apasand simultan butoanele "start/stop" pentru 1 secunda.

- daca la 5 minute dupa inceperea pompari controlerul nu primeste semnal "stop" de la manometru, acesta opreste pompa pentru 2 minute. Conditia (de pauza 2 min), a fost impusa pentru protectia termica a motorului, considerand cele 5 minute suficiente pentru aducerea hidroforului la presiunea maxim setata la manometru. In cazul in care pompa intra consecutiv de 3, (4) ori in aceasta alarmare, fara a primi nici o comanda "stop", controlerul opreste definitiv pompa si va semnaliza intermitent prin intermediul ledului alarma. Astfel se evita o posibila inundatie provocata de un racord defect.  Resetarea acestei alarme se efectueaza apasand simultan butoanele "start/stop" pentru 1 secunda.

!!! ATENTIE !!!  MONTAJUL NU ASIGURA PROTECTIA MOTORULUI POMPEI LA SUPRASARCINA SAU SUPRATENSIUNE.

- pentru protectia la suprasarcina si supratensiune folositi disjunctor de calibru adecvat curentului absorbit de motorul pompei.

 

PCB

 altComponente 

alt    alt 

 

PS: Daca aveti intrebari sau probleme cu montajul, folositi forumul din sit.

Categoria Automatizari topicul Pompa Apa

 


Ultima actualizare în Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 19:42  

LOGIN

Electronica