UvL ro

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Timer Expunere UV

Email

expotimer_sch

Pentru expunerea corectă a cablajelor tratate cu  fotorezist este necesară controlarea timpului de expunere. Pentru a expune in bune codiţii PCB-urile se impune utilizarea unui cronometru programabil „count down timer”. Pentru realizarea unor astfel de dispozitive se pot utiliza montaje electronice analogice sau digitale.

In cele ce urmează voi prezenta o schemă electronică realizată cu microcontrolerul PIC16F84A pe care s-au implementat următoarele funcţii:

- Setare timp de expunere pana la 60 minute

- Setare putere leduri 5 – 90%

- Memorarea setărilor in eepromul microcontrolerului

- Acţionarea butoanelor va fi semnalizata acustic

Pentru setarea timpului de expunere se vor folosi tastele PLUS si MINUS iar pentru selectarea minutelor sau secundelor se va folosi tasta MODE.  Timpul de expunere setat nu va fi memorat in microcontroler decât dacă se trece prin meniul „UV POWER”. Acest lucru protejează microcontrolerul de scrieri dese  in memorie, care pot reduce durata de funcţionare a acestuia.

Setarea luminozităţii ledurilor  UV

Luminozitatea LED-urilor se poate regla în doua moduri:

     1. Prin metoda PWM, varierea factorului de umplere la un semnal dreptunghiular

     2. Prin metoda reglării  curentului furnizat ledurilor cu o sursă de curent reglabil

Pentru folosirea unuia din cele doua moduri menţionate am ales să comand un potenţiometru digital, care la rândul lui poate comanda atât un montaj PWM cât şi o sursă de curent reglabil făcând astfel montajul adaptabil la ambele situaţii.

Pentru accesarea meniului de reglare a luminozităţii ledurilor se ţine apăsată tasta mode ~ 3 secunde după care va fi afişat meniul “UV POWER”. In meniul „UV POWER” se va selecta intensitatea ledurilor in procente % acţionând tastele PLUS si MINUS. După stabilirea puterii de iluminare se apasă tasta „MODE” pentru revenirea la meniul principal „TIME SET” . Înainte de revenire in meniul principal din meniul „MODE” se vor memora automat in microcontroler timpul de expunere setat şi luminozitatea LED-urilor.

 PCB TOP

 pcb_top

  PCB BOTOM

pcb_bottom

Modul PWM

O schema electronica simplă, pentru îndeplinirea funcţiei PWM se poate realiza urmărind montajul de mai jos, realizată cu ajutorul circuitului integrat E555, care în această configuraţie îndeplineşte funcţia de variere a factorului de umplere la un semnal de 1kHz.  Tensiunea de alimentare este 12Vcc diferită de tensiunea de alimentare a montajului cu microcontroler, dar acest lucru nu pune probleme deoarece interfaţarea intre microcontroler şi E555 se face prin intermediul potenţiometrului digital. În cazul în care se doreşte alimentarea mai multor led-uri se va ţine cont de numărul lor si curentul consumat. Ca idee, se poate experimenta si cu tensiuni de 5Vcc montajul PWM si eventual o separare galvanica cu optocuplor intre E555 si tensiunea de alimentare a ledurilor (care poate atinge si 30Vcc).

pwm_p

Alte idei sau modificări soft si hard se pot discuta in forum

 

Ultima actualizare în Miercuri, 22 Ianuarie 2014 05:19  

LOGIN

Electronica