UvL ro

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Circuite Imprimate

Email Imprimare
Index articol
Circuite Imprimate
Pagina 2
Toate paginile

Crearea Unui Circuit Imprimat

 In cele ce urmează voi arata cum puteţi realiza un circuit imprimat cu o calitate foarte buna si un buget mic.

 1. Cum fac PCB la scara 1:1 ?

- Important de ştiut este că un fişier in format bitmap cu mărimea de 100 pixel = 1 cm.
Este foarte important sa se respecte scara deoarece la cea mai mica eroare de scara componentele cu mulţi pini nu vor mai putea fi montate pe cablaj.
- Cum fac scalare :
- Deschideţi programul Paint apoi deschideţi fişierul PCB file xxxxx_pcb.bmp. >Edit >Select all > Edit >Copy.
- Deschideţi new Word Document. >Paste
- Astfel aţi transferat fişierul cu cablajul in format bmp in microsoft word.
> Format picture >Size >Scale ajustaţi mărimea de la 100% la 38% (sau alta, „relative to original picture size”) 
- Tipăriţi la imprimanta. Verificaţi pe hârtie daca potrivesc componentele  !!
- Ajustaţi mărimea cu +-1%. >Format picture >Size >Scale 99% (sau 101%, relative to existing picture size) - Print. Verificaţi componenta care are cei mai mulţi pini daca potriveşte pe hârtia nou listata !! Repetaţi procesul de scalare a desenului pana veţi avea cea mai mare precizie.

 2. Tipărirea cablajului pe folie transparentă12  

- După ce aţi verificat cablajul acesta trebuie tipărit pe o folie transparentă.  
- Folia transparenta poate fi găsita la orice magazin de papetărie ,important este sa luaţi folie pentru tipul de imprimanta pe care o deţineţi laser sau jet cerneală (producători 3M, Apli ).
- Tipărirea se face pe partea aspră a foliei nu pe partea lucioasă
- Este foarte important când imprimaţi pe folia transparentă să aveţi traseele cât mai opace. Imprimanta o setaţi la rezoluţia de cel puţin 600 dpi, si contrast maxim.
- După ce aţi imprimat cablajul pe film acesta trebuie sa fie cu traseele negre si opace iar părţile care nu reprezintă trasee sa fie transparente si fără urme de toner. Verificaţi filmul la o sursa de lumină dacă prezintă consistentă la trasee si urme de toner. Se pot face corecţii la trasee cu un Permanent Marker de 0.75 mm sau mai subţire (de exemplu, Edding 404)
   - Tăiaţi filmul PCB  lăsând o margine de 0.5 – 1 cm.

  3. Pregătirea cablajului

32- Puteţi procura cablajele gata acoperite cu PHOREZIST atât dublu cat si simplu strat de la magazinele de specialitate caz in care treceţi la pasul 5 .
- Tăiaţi cablajul la dimensiunile filmului PCB realizat in pasul 2.
Cablajul se poate tăia cu ghilotină de mici dimensiuni sau cu fierăstrău circular . După debitarea cablajului verificaţi dacă acesta nu are marginea crăpată sau zimţată si se suprapune cu trasee de cablaj.
- Cablajul nu trebuie sa aibă urme de grăsime sau oxizi. Curăţaţi cablajul cu şmirghel foarte fin in cazul in care acesta prezintă oxizi si zgârieturi. 
- Ştergeţi apoi cablajul cu un şerveţel umezit in acetonă pana când nu mai rămâne pe cablaj particule rezultate din procesul de curăţare.  Acetona fiind un lichid inflamabil lucraţi cu aceasta in încăperi bine aerisite. Puteţi verifica dacă este curat cablajul prin imersia acestuia in apă şi urmărind dacă apa curge uniform pe el.

 

  

LOGIN

Electronica