UvL ro

 • Măreşte caracterele
 • Dimensiune normală caractere
 • Micşorează caracterele

Controler panou solar

Email Imprimare PDF
 Board-View

 Introducere

                Montajul este inspirat după un articol publicat de Oliver De Broqueylle la care s-au făcut câteva modificări la partea hardware. Scopul acestui proiect este de a realiza un controler de panou solar in regim de amator. Am realizat acest proiect in vederea alimentarii cu energie electrica a unui consumator, pentru care a fost necesar controlul nivelului de încărcare şi descărcare şi pentru a proteja bateria de 12 volţi cu plumb conectata la un panou solar 32 de waţi.

                Proiectul este realizat cu un PIC12F675 şi foloseşte pe post de comutare a încărcări două transistoare HEXFET. Codurile pentru microcontrolerul PIC au fost dezvoltate cu ajutorul programului PROTON+. Folosirea unui microcontroler pentru funcţia de încărcare şi protecţie a acumulatorului este ideală deoarece controlerul va lua decizia de oprire a încărcării măsurând tensiunea la bornele acestuia. Un alt avantaj in cazul utilizării microcontrolerului este că se poate interveni asupra codului pentru modificări.

Acest proiect nu propune o abordare profesională a subiectului , este doar un exemplu de abordare rapida a unui controler solar realizabil cu componente puţine si in regim de amator.

Noţiunile utilizate sunt:

 • ADIN on multiple IO pins
 • câteva noţiuni de basic

De ce 12F675 ?

                Am ales acest tip de microcontroler deoarece este mic, ieftin şi dispune de conversie AD. Este, de asemenea, un dispozitiv Flash, care permite reprogramarea dacă este necesară. 

 De ce PROTON+?

                Nu prea este nevoie sa răspund la aceasta întrebare? Daca vei folosi PROTON+ si vei reuşi să înţelegi funcţionarea acestuia in această aplicaţie, iţi va fi de mare ajutor şi pe viitor.  Comenzile şi directivele conţinute de compilatorul PROTON rezolvă aproape toate situaţiile imaginabile. Chiar dacă am recunoaşte că există situaţii în care este nevoie de asamblare, rămâne totuşi mult mai uşor de utilizat PROTON+.

Schema de principiu :

SCH 

Schema electrica a fost iniţial publicata în Electronique pratique Nr 272”. Oliver De Broqueylle  a modificat schema electrică şi a scris codul sursă pentru microcontroler. S-au mai făcut mici modificări in partea de comutaţie  la tranzistoarele IRF si la potenţiometrele de reglaj faţă de schema originală.

 PCB : alt 

alt

  

!!! ATENTIE LA PCB !!! este vedere dinspre piese trebuie listat " in oglinda "

... scalati PCB...

Amplasare componente :

comp

Lista de materiale :

lista_c

Funcţionare:

                Tensiunea referinţa LOW  este reglată cu ajutorul semireglabilului P1, tensiunea de referinţă HIGH este reglată cu ajutorul potenţiometrului semireglabil P2. Amândouă semireglabile sunt conectate la stabilizatorul referinţă de 5V şi sunt independente de tensiunea bateriei ( acumulator ). Ultima punte este dedicata măsurării tensiunii pe acumulator. Microcontrolerul PIC măsoară tensiunea pe acumulator si o compară cu tensiunile referinţă LOW si HIGH apoi va lua decizia de încărcare respectiv oprire a încărcării in funcţie de aceste tensiuni de prag reglate.

                Programul scris in microcontroler este foarte simplu si nu are nevoie de mult spaţiu de memorie alocat , datorită acestui fapt se poate modifica codul sursă şi adapta in funcţie de nevoie.

Ce face programul:

 • Iniţializare PIC (variabile, porturi,…)
 • Citeşte valoarea tensiunii limita HIGH (P1 la GP0)
 • Citeşte valoarea limita LOW (P2 la GP1)
 • Citeşte tensiunea la acumulator (la GP2)  

   Acţionează dacă :

 • Există suprasarcină ?

 • Tensiunea pe baterie este sub nivelul setat ?

 • Aşteaptă  câteva secunde pentru economie de energie.

  Reglaje: 

                 Pentru setarea tensiunilor LOW si HIGH sunt necesare câteva reglaje la "rece", deoarece microcontrolerul PIC executa comenzile cu întârziere de câteva secunde.

                Procesul de reglare este puţin mai dificil. Prin conectarea pinului TEST la +5volti, veţi obliga microcontrolerul să intre in subrutina de reglaj ADJUSTMENT.

Pentru ajustarea valorilor referinţă urmaţi paşii :

   Pentru intrarea microcontrolerului in subrutina de reglare puneţi pinul TEST la 5Vcc

 • Utilizaţi o sursă de tensiune reglabila in locul bateriei
 • Reglaţi sursa la 10.8 volţi. Reglaţi P1 pentru a obţine nivel LOW la GPIO.4 (pin 3).
 • Reglaţi sursa la 13.8 volţi. Reglaţi P2 pentru a obţine nivel LOW la GPIO.5 (pin 2).
 •  Variaţi tensiunea sursei si verificaţi dacă : 

      Sub tensiunea de 10.8, GPIO.5 este in stare HIGH si GPIO.4 este in LOW (Panoul Solar conectat dar fără consumator)

     Intre 10.8 si 13.8, GPIO.5 este HIGH si GPIO.4 este HIGH (Panoul Solar si consumator conectate)  

     La 13.8, GPIO.5 este LOW si GPIO.4 este HIGH (Panoul Solar deconectat si sarcina conectat)

  Când toate aceste setări corespund, deconectaţi pinul TEST de la  +5 volţi pentru a intra in modul de lucru "normal" al programului.

   

  Ultima actualizare în Miercuri, 29 Februarie 2012 13:22  

  LOGIN

  Electronica